Tips på hur du kan minska sockerintaget

Av Britt-Inger Jonsson
Hälsa – publicerad 2025-06-09

Minska på sockerintaget
Totalförbud är inte kul, istället kan man spara godsaker till helgen. Foto: från Pexels

Att minska sitt sockerintag kan ha många positiva effekter på hälsan och välbefin­nandet. Med små, smarta förändringar i vardagen kan du göra stor skillnad för både energi, humör och hälsa. Det handlar inte om att förbjuda allt sött, utan om att hitta en bättre balans.

Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Vi behöver däremot Glukos för hjärnans funktion. Men eftersom kolhydrater i form av exempel­vis stärkelse som finns i potatis och bröd, kan brytas ner till glukos i vår kropp så finns inget behov av att äta tillsatt socker. Många skulle i själva verket behöva dra ner på sockret från livsmedel, som ger mycket energi men lite näring.

Här kommer 11 tips på hur du kan minska på sockerintaget – utan att livet blir tråkigt:

1. Bli "sockerdetektiv" – läs innehålls­förteckningen!

Socker gömmer sig bakom namn som glukos, fruktos, maltodextrin och sirap. Kolla ingrediens­listan – om något slutar på -os är det ofta socker i förklädnad. När socker står högt upp på innehålls­för­teck­ningen innehåller produkten mycket tillsatt socker.

2. Minska på sötningen i kaffe och te

Börja med att dra ner på mängden socker du tillsätter – smaklökarna vänjer sig snabbt. Inom ett par veckor kan du till och med tycka att det smakar godare utan.

Om du sötar ditt te med honung, så tänk på att honung inne­håller väldigt mycket socker. Den exakta samman­sättningen av varje enskild honung varierar lite, men generellt består honung av cirka 80% socker (fruktos och glukos), och endast 2% mineraler, vitaminer, pollen och protein.

3. Välj naturellt och pimpa själv!

Många yoghurtar och frukostflingor är riktiga socker­bomber. Välj hellre naturell yoghurt och toppa med färska bär, kanel eller nötter istället.

4. Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel

Ett enkelt sätt att dra ner på sockret är att till exempel välja nyckelhålsmärkt bröd, flingor och müsli. De innehåller mindre socker än produkter som inte får nyckelhålsmärkas.

Nyckelhålsmärkning, är en märkning av livsmedel som Livsmedelsverket har utvecklat för att hjälpa konsumenter att identifiera (och välja) nyttigare alternativ inom olika livsmedelsgrupper. Märkningen innebär att produkten uppfyller vissa kriterier, såsom mindre socker och salt, mer fiber och fullkorn, och nyttigare fett.

5. Byt till mörk choklad

Om du älskar choklad – välj en mörk sort med minst 70% kakao. Den är ofta mindre söt och du blir nöjd med mindre mängd.

6. Skippar du läsk, vinner du mycket

Läsk är en av de största sockerfällorna. Byt mot vatten med citron, färska bär eller gurkskivor – gott och fräscht!

7. Spara godsaker till helgen

Inför gärna en "söthelg-regel". Då blir det något att längta till, och du minskar det där småätandet i vardagen.

8. Planera dina inköp – undvik spontanköp

Skriv en lista innan du handlar och håll dig till den. Gå inte hungrig till affären – då hoppar det lätt ner en chokladbit i korgen "av misstag".

9. Lura hjärnan med naturlig sötma

Frukt innehåller socker – men också fibrer och vitaminer. Ett äpple eller en dadel kan stilla sötsuget bättre än en godisbit.

10. Ät mer protein och fibrer

Mat som mättar ordentligt minskar sötsuget. Tänk ägg, bönor, havregryn, fullkornsbröd – och vips blir det lättare att säga nej till kakan.

11. Sätt upp små mål, inte förbud

Totalförbud leder ofta till att vi blir sugna gånger tusen. Sätt istället ett konkret mål, som "den här veckan halverar jag sockret i kaffet" eller "jag skippar läsken på vardagar". Och var tålmodig: det tar tid att förändra sina vanor, så var snäll mot dig själv och fokusera på framstegen.

Sammanfattningsvis

Att minska på sockerintaget behöver varken vara krångligt eller tråkigt. Med små, smarta föränd­ringar i vardagen – som att läsa på för­pack­ningar, välja naturligare alternativ och vara lite snällare mot dina smaklökar – kan du göra stor skillnad för både energi, humör och hälsa. Det handlar inte om att förbjuda allt sött, utan om att hitta en bättre balans. Låt sötsaker bli något du njuter av ibland i stället för varje dag – och upptäck hur gott livet smakar ändå!

Dela gärna artikeln!

Skribent