Hur mycket vatten behöver vi varje dag?

Av Britt-Inger Jonsson
Hälsa – publicerad 2025-05-13

Dricka vatten
Foto: från Pixabay

Vatten är livsviktigt för kroppen – vi behöver det för att må bra, hålla oss pigga och för att allt inuti oss ska fungera som det ska. Men hur mycket vatten behöver vi då och hur vet man att man får i sig till­räckligt mycket, och kan det bli för mycket? Här går vi igenom några enkla tumregler.

Vi kan klara oss utan mat en längre tid, men utan vatten klarar vi oss bara några få dagar. Vatten har nämligen flera viktiga funktioner och spelar en avgörande roll i många biologiska processer. Det hjälper bland annat till att tran­sportera närings­ämnen, mineraler och syre i kroppen. Kroppen använder också vatten för att göra sig av med avfallsprodukter, till exempel genom urinen, som till stor del består av vatten. Vatten hjälper också till att reglera vår kroppstemperatur och det är också en viktig komponent för ett normalt blodtryck.

Men trots att vatten är avgörande för god hälsa, är vätskebrist sällan ett problem för friska, vuxna människor i Sverige, säger Mattias Carlström, professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet.

– Friska vuxna behöver i regel inte oroa sig över att de dricker för lite vatten. Vi får i oss den vätska vi behöver genom att äta och dricka normalt om det inte råder speciella omständigheter, säger han.

Hur mycket bör man dricka?

En tumregel är att vuxna behöver ungefär två liter vatten per dygn, eller 30-35 milliliter per kilo kroppsvikt. I det ingår både vätskan från det vi äter och från det vi dricker. Men exakt hur mycket man behöver dricka kan variera beroende på hur varmt det är, om man tränar, och vad man äter (viss mat innehåller ju mycket vätska, som frukt och soppor).

Hur vet man om man druckit tillräckligt?

En vuxen, frisk människa behöver sällan oroa sig för om denne fått i sig till­räckligt med vätska. Det bästa sättet att hålla koll är att lyssna på kroppen. Här är några enkla tecken:

  • Du känner dig pigg och inte ovanligt trött eller yr.
  • Du är inte törstig hela tiden.
  • Din urin är ljusgul eller nästan genomskinlig – det är ett tecken på att kroppen har bra med vätska.
  • Du får inte huvudvärk utan tydlig anledning (uttorkning kan ge huvudvärk).

Om urinen däremot är mörkgul eller du känner dig torr i munnen ofta, kan det vara dags att dricka lite mer.

En annan tumregel är att det oftast räcker att dricka i samband med måltiderna samt att dricka när vi börjar känna oss törstiga – lyssna på kroppen.

För mycket vatten kan faktiskt vara farligt

Vatten, som vi ofta tänker på som helt ofarligt, kan faktiskt bli livs­farligt om man dricker för mycket på kort tid. Det kallas vattenförgiftning eller hyponatremi.

När man dricker extremt mycket vatten på kort tid späds nämligen saltet i blodet ut för mycket. Kroppens celler, särskilt hjärncellerna, börjar då ta in vatten för att balansera salthalten – och de kan svälla upp. Om hjärnan svullnar för mycket kan det leda till huvudvärk, kräkningar, förvirring, kramp­anfall – och i värsta fall koma eller död.

Det är ovanligt, men det har hänt, särskilt vid extrema utmaningar (som vatten-drickartävlingar), träning i värme, eller när någon försöker "spola" kroppen på felaktigt sätt.

Ett exempel: Dricker man flera liter vatten inom 1–2 timmar utan att kissa eller få i sig salt, så finns det risk.

Vattenintag och urininkontinens

Att dricka mycket vätska på kort tid kan göra det svårt att "hålla tätt". Urin­blåsan fylls snabbt och kroppen hinner inte alltid anpassa sig. Det kan leda till plötsliga behov att kissa – ibland så akut att olyckor händer, särskilt hos barn, äldre eller personer med känslig blåsa. För mycket vätska kan också förvärra inkontinens­problem hos dem som redan har det.

Att ständigt "klunka" är förkastligt och är en vanlig orsak att kvinnor drabbas av urin­inkonti­nens. Studier vid Sahlgrenska akademin i Göteborg tyder på att det ständiga drickandet kan leda till kontroll­störningar av urinblåsan. Urin­läckage kan följa och det är ett vanligt problem för kvinnor.

Som sagt: Det räcker oftast att dricka i samband med måltiderna samt att dricka när vi börjar känna oss törstiga – lyssna på kroppen.

Källor: Karolinska Institutet - forskning, Sahlgrenska akademin och Livsmedelsverket.

Dela gärna artikeln!

Skribent