Av Britt-Inger Jonsson
Mat och dryck – publicerad 2025-05-05
Foto: från Pexels
Den här rätten är en gammal goding som gillas av de flesta. Den går snabbt att göra och det funkar även bra att göra mycket av den om man är många. Prova gärna du med!
Fläskfilé i rosmarinsås är en av de rätter mina utflugna barn brukar önska när de ska komma på besök. Har jag inte fläskfilé hemma så funkar det lika bra att byta ut fläskfilé mot kycklingfilé (eller fläskytterfilé).
Ingredienser:
900 g fläskfilé
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1/2 msk kinesisk soja
3 msk kycklingfond
2 msk kalvfond
3 tsk torkad rosmarin
2 tsk paprikapulver
salt, svartpeppar
2 dl vatten
3 dl crème fraiche
1 1/2 dl grädde/matgrädde
--------
ev. garnering: blandsallad (mix)
Servera förslagsvis med ris, pasta eller pressad potatis och sallad. Och vid lite festligare tillfällen, gärna potatisgratäng. Tillbehör: gärna vitlöksbröd.
Ett tips: Det är lika gott att byta ut fläskfilé mot kycklingfilé (eller fläskytterfilé).