Fläskfilé i rosmarinsås

Av Britt-Inger Jonsson
Mat och dryck – publicerad 2025-05-05

Fläskfilé i rosmarinsås
Foto: från Pexels

Den här rätten är en gammal goding som gillas av de flesta. Den går snabbt att göra och det funkar även bra att göra mycket av den om man är många. Prova gärna du med!

Fläskfilé i rosmarinsås är en av de rätter mina utflugna barn brukar önska när de ska komma på besök. Har jag inte fläskfilé hemma så funkar det lika bra att byta ut fläskfilé mot kyckling­filé (eller fläskytterfilé).

Recept – 6 portioner

Ingredienser:
900 g fläskfilé
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1/2 msk kinesisk soja
3 msk kycklingfond
2 msk kalvfond
3 tsk torkad rosmarin
2 tsk paprikapulver
salt, svartpeppar
2 dl vatten
3 dl crème fraiche
1 1/2 dl grädde/matgrädde
--------
ev. garnering: blandsallad (mix)

Gör så här:
  1. Börja med att skära fläskfilén i skivor. Stek dem (på rätt hög värme) tills de fått fin färg.
  2. Hacka schalottenlöken och ha i den i stek­grytan, pressa också i vitlöks­klyftorna. Rör om.
  3. Tillsätt tomatpuré, soja, fonderna och kryd­dorna. Häll på vatten och låt puttra tills nästan allt vatten kokat in.
  4. Häll på crème fraiche och grädde. Låt puttra i cirka 7 minuter. Rör om då och då.

Servera förslagsvis med ris, pasta eller pressad potatis och sallad. Och vid lite festligare tillfällen, gärna potatis­gratäng. Tillbehör: gärna vitlöksbröd.

Ett tips: Det är lika gott att byta ut fläskfilé mot kyckling­filé (eller fläskytterfilé).

Dela gärna artikeln!

Skribent