Fästingar – hur du kan undvika dem

Av Britt-Inger Jonsson
Hälsa – publicerad 2025-05-08

Undvika fästingar
En sommardröm, där man önskar att fästingar inte fanns. Foto: från Pixabay

Fästingarnas antal har ökat markant. Enligt forskare vid Uppsala universitet har fästingarna blivit tio gånger fler i södra Sverige under de senaste 20 åren. Även i Norrland, där fästingar tidigare var sällsynta, har de börjat etablera sig mer och mer. Nya fästing­arter har också upptäckts i Sverige, vilket kan inne­bära nya hälso­risker.

Fästingar finns i hela Sverige och deras antal har ökat mycket tydligt de senaste decennierna. I södra Sverige har antalet fästingar ökat tiofalt under de senaste 20 åren. Generellt sett är fästingar mer vanliga i södra och mellersta Sverige, medan de är mer sällsynta i norra delen av landet, särskilt långt norr om Polcirkeln.

Den globala uppvärm­ningen tros vara en avgörande faktor bakom fästingarnas ökade spridning. Längre vegetations­säsonger och varmare klimat skapar gynnsamma för­hållanden för fästingarna, vilket gör att de kan etablera sig i nya områden.

Ökade sjukdomsfall relaterade till fästingar

Den ökade fästingpopula­tionen har lett till fler fall av fästing­burna sjukdomar. Borrelia (bakterie­sjukdom som sprids av fästingar) finns nu till exempel i hela landet, och under 2023 rappor­terades 603 fall av TBE (fästing­buren hjärnin­flammation) i Sverige, vilket är det högsta antalet på 20 år. Särskilt drabbade av TBE var Söder­man­lands, Uppsala och Västra Göta­lands län.

Det finns vaccin mot TBE och vaccinera dig gärna, i alla fall om du vistas i områden där viruset är vanligt före­kommande. Det behövs flera doser för att få ett grundskydd.

Forskare har även upptäckt nya fästing­arter i Sverige, såsom Dermacentor marginatus, den brokiga fårfästingen. Denna art, som tidigare inte funnits i landet, kan bära på sjukdomar som Q-feber och Krim-Kongo blödarfeber­virus. Den upptäckten gjordes i Stockholms­området och visar på den ökande mångfalden av fästingar i Sverige.

Vad du kan göra för att undvika fästingar

Om du vill undvika fästingar är det bästa att vara försiktig i skogs­områden och där det växer högt gräs, särskilt på våren och sommaren när de är som mest aktiva. Men tänk på att fästingarna inte försvinner med sommar­värmen – de finns ofta kvar i naturen även långt in på hösten.

När du vistas i skog och mark, använd långärmade tröjor och långa byxor, samt stoppa ner byx­benen i strump­orna och använd stövlar. Inspektera sedan huden när du kommit inomhus igen. Titta speciellt under armarna, i armveck, knäveck och ljumskar där de gärna sätter sig. Om du hittar en fästing på din kropp är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt med hjälp av en pincett, och att hålla koll på om du utvecklar några symtom på sjukdom.

Fästingar på din egen tomt

Att minska antalet fästingar på din tomt kräver en kombination av åtgärder för att göra miljön ogynnsam för dem och för att minska tillgången på värddjur (som rådjur och gnagare). Här är några effektiva strategier:

1. Håll gräset kort

  • Fästingar trivs i högt gräs och buskage. Klipp gräset regelbundet och håll kanterna mot skog och staket fria från högt ogräs.

2. Rensa bort löv och sly

  • Fästingar gillar fuktiga och skuggiga platser med organiskt material. Rensa lövhögar, kompost nära huset och gammalt ris.

3. Skapa torra zoner

  • Använd grus, bark eller träflis för att skapa torra "barriärer" mellan skog och gräsmatta eller runt uteplatser. Det gör det svårare för fästingar att ta sig fram.

4. Plantera rådjursskrämmande växter

Rådjur kan bära med sig många fästingar. Det är svårt att stänga dem ute med stängsel då det behöver vara 1,5–2 meter högt. Då är det betydligt enklare att prova rådjurs­skrämmande växter.

Rådjur brukar i regel undvika växter som är
  • håriga eller taggiga (till exempel lammöron)
  • väldoftande på ett "starkt" sätt (salvia, lavendel, mynta)
  • stark i smak eller doft (malört, rölleka).

5. Bekämpa gnagare

  • Möss och sorkar är också värddjur. Se till att det inte finns gömställen för dem (till exempel vedhögar, stenmurar, skräp). Använd musfällor om det behövs.

6. Plantera växter som avskräcker fästingar

  • Vissa växter som lavendel, rosmarin, citron­meliss, malört och vitlök sägs ha avskräc­kande effekt på fästingar och deras värddjur, även om bevisen är blandade.

7. Locka rov- eller nyttodjur

  • Fåglar, höns och vissa skalbaggar äter fästingar.
  • En småfågelsvänlig trädgård kan hjälpa till naturligt.

8. Eteriska oljor

  • Cederträolja – mycket effektiv mot fästingar.
  • Citronella, eucalyptus, tea tree, lavendel – används i hemgjorda sprayer eller på kläder.
  • Gör egen spray: Blanda ca 10–20 droppar eterisk olja i 1 dl vatten + en skvätt vinäger eller alkohol som konserveringsmedel. Spraya på trädgårdens gångar eller kläder/skor innan du går ut.

9. Diatoméjord (kiselgur)

  • Ett fint pulver från fossila alger som skadar fästingars yttre skal. Strös i områden där fästingar kan finnas (torrt, soligt väder krävs).

10. Fästingmedel för trädgården

  • Det finns biologiska bekämpnings­medel (till exempel med nematoder eller svampar) som angriper fästingar. Är antalet fästingar stort kan du överväga pyretrum­baserade medel, men dessa bör hanteras varsamt och med miljöhänsyn.

11. Fästingfällor och behandling av smådjur

  • Det finns fällor och betes­stationer för gnagare som samtidigt applicerar fästing­dödande medel på djuren, till exempel produkter som Thermacell Tick Control Tubes (ej alltid till­gängliga i Sverige).

Sammanfattning

Fästingar finns i hela Sverige och deras antal har ökat markant de senaste decennierna. Den ökade fästing­popula­tionen har lett till fler fall av fästing­burna sjukdomar.

Om du vill undvika fästingar är det bästa att vara extra försiktig i skogs­områden och i högt gräs, särskilt på våren och sommaren när de är som mest aktiva.

Täck kroppen med långärmade tröjor, långa byxor och stövlar när du vistas i riskområden. Inspektera huden när du kommit inomhus igen för att snabbt ta bort eventuella fästingar.

På den egna tomten hålls fästingar bäst borta genom att hålla gräset kort, rensa bort löv och sly samt att skapa torra zoner ("barriärer" mellan skog och gräsmatta eller runt uteplatser), samt att minska till­gången på värddjur (till exempel genom att hålla gnagar­popula­tionen nere).

Om du hittar en fästing på din kropp är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt med hjälp av en pincett, och att hålla koll på om du utvecklar några symtom på sjukdom.

Dela gärna artikeln!

Skribent