Av Britt-Inger Jonsson
Hälsa – publicerad 2025-05-08
En sommardröm, där man önskar att fästingar inte fanns. Foto: från Pixabay
Fästingarnas antal har ökat markant. Enligt forskare vid Uppsala universitet har fästingarna blivit tio gånger fler i södra Sverige under de senaste 20 åren. Även i Norrland, där fästingar tidigare var sällsynta, har de börjat etablera sig mer och mer. Nya fästingarter har också upptäckts i Sverige, vilket kan innebära nya hälsorisker.
Fästingar finns i hela Sverige och deras antal har ökat mycket tydligt de senaste decennierna. I södra Sverige har antalet fästingar ökat tiofalt under de senaste 20 åren. Generellt sett är fästingar mer vanliga i södra och mellersta Sverige, medan de är mer sällsynta i norra delen av landet, särskilt långt norr om Polcirkeln.
Den globala uppvärmningen tros vara en avgörande faktor bakom fästingarnas ökade spridning. Längre vegetationssäsonger och varmare klimat skapar gynnsamma förhållanden för fästingarna, vilket gör att de kan etablera sig i nya områden.
Den ökade fästingpopulationen har lett till fler fall av fästingburna sjukdomar. Borrelia (bakteriesjukdom som sprids av fästingar) finns nu till exempel i hela landet, och under 2023 rapporterades 603 fall av TBE (fästingburen hjärninflammation) i Sverige, vilket är det högsta antalet på 20 år. Särskilt drabbade av TBE var Södermanlands, Uppsala och Västra Götalands län.
Det finns vaccin mot TBE och vaccinera dig gärna, i alla fall om du vistas i områden där viruset är vanligt förekommande. Det behövs flera doser för att få ett grundskydd.
Forskare har även upptäckt nya fästingarter i Sverige, såsom Dermacentor marginatus, den brokiga fårfästingen. Denna art, som tidigare inte funnits i landet, kan bära på sjukdomar som Q-feber och Krim-Kongo blödarfebervirus. Den upptäckten gjordes i Stockholmsområdet och visar på den ökande mångfalden av fästingar i Sverige.
Om du vill undvika fästingar är det bästa att vara försiktig i skogsområden och där det växer högt gräs, särskilt på våren och sommaren när de är som mest aktiva. Men tänk på att fästingarna inte försvinner med sommarvärmen – de finns ofta kvar i naturen även långt in på hösten.
När du vistas i skog och mark, använd långärmade tröjor och långa byxor, samt stoppa ner byxbenen i strumporna och använd stövlar. Inspektera sedan huden när du kommit inomhus igen. Titta speciellt under armarna, i armveck, knäveck och ljumskar där de gärna sätter sig. Om du hittar en fästing på din kropp är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt med hjälp av en pincett, och att hålla koll på om du utvecklar några symtom på sjukdom.
Att minska antalet fästingar på din tomt kräver en kombination av åtgärder för att göra miljön ogynnsam för dem och för att minska tillgången på värddjur (som rådjur och gnagare). Här är några effektiva strategier:
Rådjur kan bära med sig många fästingar. Det är svårt att stänga dem ute med stängsel då det behöver vara 1,5–2 meter högt. Då är det betydligt enklare att prova rådjursskrämmande växter.
Fästingar finns i hela Sverige och deras antal har ökat markant de senaste decennierna. Den ökade fästingpopulationen har lett till fler fall av fästingburna sjukdomar.
Om du vill undvika fästingar är det bästa att vara extra försiktig i skogsområden och i högt gräs, särskilt på våren och sommaren när de är som mest aktiva.
Täck kroppen med långärmade tröjor, långa byxor och stövlar när du vistas i riskområden. Inspektera huden när du kommit inomhus igen för att snabbt ta bort eventuella fästingar.
På den egna tomten hålls fästingar bäst borta genom att hålla gräset kort, rensa bort löv och sly samt att skapa torra zoner ("barriärer" mellan skog och gräsmatta eller runt uteplatser), samt att minska tillgången på värddjur (till exempel genom att hålla gnagarpopulationen nere).
Om du hittar en fästing på din kropp är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt med hjälp av en pincett, och att hålla koll på om du utvecklar några symtom på sjukdom.