Upptäck Storforsen i Vindel-Storforsen

Av Britt-Inger Jonsson
Hälsa, Resor, Nöjen – publicerad 2024-04-10

Storforsen i Vindelälven
Storforsen i naturreservatet Vindel-Storforsen. Foto: Britt-Inger Jonsson

Det finns otroligt mycket vackert att se och upptäcka i vår svenska natur. Storforsen i natur­reservatet Vindel-Storforsen i Väster­botten är ett storslaget exempel på detta och platsen passar perfekt för den som vill uppleva naturen på nära håll och samtidigt njuta av en vacker utsikt.

Storforsen är den största enskilda forsen i natur­reservatet Vindel-Storforsen som ligger i Väster­botten. Natur­reservatet är på 137 hektar och ligger längs väg 363 nedströms Vindelgransele och är ett av Vindelälvens mest storslagna forslandskap. För besökare finns bland annat parkering, rastplats, torr­dass, vindskydd samt ett sommar­öppet café.

Naturreservatet Vindel-Storforsen utgörs av en vacker älvsträcka längs Vindelälven på cirka 3 kilometer. Älven har flera forsar och ett grenigt lopp över mörka bergarter med vulkaniskt ursprung. Vid stränderna finns flera sällsynta växter och även fjällväxter. Mest storslagna är forsarna under högvatten­perioden i mitten av juni, men området bjuder besökare på storslagna natur­upplevelser året om.

Det finns en markerad stig runt hela reservatet. Stigen följer älvstranden på båda sidor om älven och det finns flera rastplatser längs den. En kvarn från 1888 med mjölnar­bostad står på älvens östra sida. Sommartid ordnas konst­utstäl­lningar i kvarnen och i mjölnar­bostaden finns ett sommar­öppet café.

Fiske är tillåtet från land och brygga i natur­reservatet (fiskekort), utom i forsen Grundforsen.

Inom reservatet finns vind­skydd, grill­platser, soptunnor, och torrdass. Observera att hundar måste hållas kopplade. Det är inte tillåtet att göra upp eld annat än på särskilt anvisade platser och man får inte bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada träd och buskar. Man får inte heller ta frö eller skada vegeta­tionen i övrigt, till exempel genom att gräva upp örter, gräs, mossor eller lavar.

Forsmiljöerna har restaurerats

Forsmiljöerna i Vindelälven har restaurerats för att återställa älven efter den skada som blev i sam­band med flottnings­epoken. Under den tiden rensades vattendragen på sten för att underlätta flottningen av timmer och massaved. Restau­reringen ger positiva effekter för bland annat strömälskande fisk- och insektsarter.

Vindelälven är en av national­älvarna

Under 1960-talet ansågs Vindelälven vara intressant för att byggas ut för vattenkraft. De alltmer långtgående utbyggnads­planerna stöddes också av en majoritet i riksdagen. Men i april 1970 gick dåvarande regering emot detta och beslut togs att Vindelälven skulle vara fri från exploa­tering. 1993 blev sedan Vindelälven samt Pite­älven, Kalixälven och Torneälven national­älvar. Nu skyddas våra national­älvar av miljö­balken.

Tack vare att dessa älvar har naturliga flöden finns där en rik biologisk mångfald. Dessutom utgör de en värdefull tillgång både som vackra rekreations­områden och unika platser att värna om för framtiden.

Fler bilder från Storforsen i Vindel-Storforsen

Foto: Ulf Jonsson

Dela gärna artikeln!

Skribent