Säg ja till dig själv genom att säga nej

Av Nina Jansdotter
Karriär, Hälsa – publicerad 2024-02-20

Bild med texten: säg bara nej.
Foto: från Pixabay

En av mina första böcker heter Säg nej och må bra – minska stressen i ditt liv. Den kom ut 2004 och ändå är budskapet lika aktuellt idag.

Jag trodde då att nu skriver jag denna bok för många är stressade. Tyvärr är det ännu fler som går in i den berömda väggen nu än det var då. Det trodde jag faktiskt inte. Att kunna säga nej är ett värdefullt redskap vad gäller stresshantering då det är väldigt lätt att andra styr ens agenda. Istället gäller det att själv sätta sig vid rodret och styra tids-skutan så att man har något att säga till om angående destinationen.

Det upplevs ibland egoistiskt att också bry sig om sig själv. Att det är finare att vara en hjälpare som bara tänker på andra. Jag gillar också att finnas till för andra människor och ingen människa är en ensam ö. Vi behöver varandra på olika plan. Vi är sociala varelser som är beroende av kontakt med varandra. Men för att inte bli utbränd och att tappa all sin energi behöver vi också i grunden se efter våra egna behov.

Sätt dig själv mer i centrum

Vem är du och vad behöver du för att kunna må bra och för att du ska kunna orka ge något till någon annan?

Om du bara tömmer din energi på att vara till för alla andra är risken att du inte har någon ork kvar till slut, varken på jobbet eller på din fritid. Stanna därför ofta upp och fundera på var dina gränser går och hur du ska bli bättre på att kommunicera dessa.

Det är inte egoistiskt – jo i så fall en sund egoism. En där du värnar om dig själv, din energi och ditt liv. Vem ska annars se till att du orkar i längden?

Några knep

Här listar jag några tankar på hur du kan träna dig på att bli bättre på att säga nej och att sätta gränser – och att säga ja till dig själv:

Be om tid

Svara inte direkt när du får en förfrågan för då faller du ofta in i den vanliga säga ja- fällan. Säg att du ringer upp om en stund när du har kollat din almanacka till exempel. Eller be att få betänketid en vecka om det är ett större beslut.

Skaffa förebilder

Vem i din omgivning är bra på att säga nej och på gränssättning? Hur svarar hen om någon ber om hjälp under en period där en redan är fullbokad? Studera hur andra gör och ta efter det som passar dig av deras beteende och sätt att kommunicera.

Var mer rak

När du tycker att det är jobbigt att säga nej blir det lätt att du snurrar in dig i olika undanflykter. Undvik det. Svara bara så rakt du kan. Nej tack, det kan jag inte. Det behöver inte vara svårare än så. När du förklarar dig för mycket kan du riskera att verka lätt att övertala.

Om den andra blir arg

Ta inte på dig för mycket av andras känslor; om du vanligtvis är en person som ställer upp och är en team player på ditt arbete, och en bra vän privat, men du behöver tacka nej någon gång till att göra något som någon ber dig om. Visst kan det vara så att den andra blir arg, ledsen eller besviken men den reaktionen handlar inte alltid om dig utan det kan vara något i vännens liv som är jobbigt och därför blev det en överreaktion.

Livet är en utvecklingsresa

Ta små steg, få ändrar ett beteende direkt. Testa lite olika vägar att värna om ditt eget hur och att berätta för andra hur du vill ha saker och ting i ditt liv på jobbet. Ibland svarar du nej och ibland svarar du ja. Men ta mer aktiv del i beslut i ditt eget liv. Då kommer du att både må och fungera bättre över tid.

Dela gärna artikeln!

Skribent