Så blir du reseinfluencer

Av Nina Jansdotter
Karriär, Resor – publicerad 2024-02-20. Artikeln innehåller annonslänk.

Reseinfluencer
Bild: från Pixabay

Många har som dröm att resa och kunna försörja sig på det. Det finns ett nytt jobb som heter "rese­influencer" som lockar många. Inte alla når hela vägen med att kunna försörja sig helt på den typen av yrke men några gör såklart det och andra kan ha det som ett deltidsjobb vid sidan av annan försörjning.

Först och främst behöver du en eller flera kanaler där du kommunicerar om resor och där du har personer som följer dig. En del samarbetspartners går tyvärr mer på antalet följare du har men andra kan även se positivt på om du har en följarskara som visserligen inte är hundratals följare men som är aktiva och engagerade.

De kanaler du driver kan vara till exempel vara på sociala medier på Facebook, TikTok, Instagram, Youtube och eller en egen blogg eller att du skriver resereportage för olika tidningar.

Var aktiv och inspirerande

Det viktiga är att du är aktiv själv med att posta inspirerande och informativt innehåll och att du får till en dialog så att du når ut till andra som också är intresserade av resor. Bry dig om och prata mycket med dina följare och lär känna vem de är och vad som intresserar dem. Det är grunden för att något företag eller organisation ska vilja samarbeta med dig kring att erbjuda resor.

Hur mycket tid du lägger bestämmer du själv men visst är det så att ju mer timmar du lägger desto mer resultat brukar det bli.

Hur du kan tjäna pengar

Det finns flera sätt en rese­influencer kan få intäkter. Ett kan vara att någon som säljer resor ger dig en kod som du kan använda i dina kanaler när du tipsar om den resan. När någon av dina följare ser ditt inlägg och vill köpa den resan och använder din kod eller speciella länk som du postat i samband med ditt inlägg, då ser företaget att du sålt en resa för dem och du får betalt.

En annan variant är att du erbjuder en banner eller artikel på din blogg eller att du tar betalt för att posta ett enskilt inlägg på någon av dina sociala medie-plattformar oavsett om någon resa säljs eller inte.

Ytterligare en form av intäkts­möjlighet kan vara att du själv arrangerar resor som du säljer till dina följare och att du även åker med själv som guide och att detta blir något som förstärker dina band med de som följer dig.

Eller så skriver du artiklar om resor som du säljer till magasin som frilansare. Du kan även arrangera föreläsningar om resor som du ta betalt för från de som kommer dit. Det gäller att vara kreativ med att hitta lösningar på hur du ska tjäna pengar på ditt reseintresse. Se hur andra gör som också jobbar inom den nischen och ta efter det som passar dig.

Jobba långsiktigt

Rom byggdes inte på en dag och så är det heller inte med att bygga ett personligt varumärke som rese­influencer och att skapa sätt att få betalt för det jobbet du lägger ner. Det är ett långsiktigt jobb och det gäller att ha tålamod och vara uthållig samt även att du är aktiv med att själv ta kontakt med de som du vill samarbeta med.

Visst kan det hända att någon kontaktar mig för att de ser att jag har en stor grupp som heter Vi som älskar resor, på Facebook eller att jag skriver mycket om resor generellt sett och vill erbjuda någon deal med mig. Men oftare är det så att jag själv är den som tar kontakt med de som jag tycker erbjuder spännande resor som jag tror att någon av mina följare skulle vilja resa med på. När du själv är aktiv med att ställa frågan om det är möjligt att göra något tillsammans med ett företag så ökar chanserna till att det blir något än att du bara väntar på att bli kontaktad. Det gäller det mesta i livet tänker jag.

Vill du veta mer?

Då och då arrangerar jag digitala föreläsningar där jag delar med mig av mer erfarenheter kring hur du blir en rese­influencer. Vill du vara med på något sådant? Maila mig gärna och anmäl ditt intresse: nina@ninajansdotter.com

Dela gärna artikeln!

Skribent