Quiet Firing – en ny arbetstrend

Av Nina Jansdotter
Karriär – publicerad 2024-04-09

Quiet Firing
Foto: från Pexels

Quiet firing är en ny arbetstrend som innebär att en arbetsgivare eller en chef "smygavskedar" anställda med diverse och ofta fula strategier istället för att ge en tydlig uppsägning. Syftet är att personen ska säga upp sig själv. Här går Nina Jansdotter, karriär­coach och beteende­vetare igenom möjliga orsaker och känne­tecken.

Orsakerna till att en chef eller arbetsgivare väljer att smygavskeda en anställd är ofta att det egentligen inte finns någon grund för att avskeda personen och ej eller att säga upp personen på grund av arbetsbrist enligt LAS.

Ibland handlar det om att chefen är dålig på ledarskap och att ge feedback och att personkemin inte fungerar och då vill chefen bli av med med­arbetaren som inte "passar in" och det fungerar med, men chefen kan inte gå till sin chef och säga som det är för då skulle hen själv kunna få kritik. Därför behöver chefen bli av med "problemet" genom att få medarbetaren att sluta självmant. Det är ofta både oetiskt och orättvist mot med­arbetaren att bli utsatt för quiet firing.

Kännetecken

Det finns många sätt en chef kan få en med­arbetare att inte trivas på sitt jobb och här tar jag upp några sådana strategier.

Isolering:
Du kan bli borttagen från mail­adresser och missa att få information eller inbjudningar till informella eller formella möten. Eller placerad i en avlägset hörn av kontoret där du inte längre är med i teamet. Alternativt att du inte får vara med och ta beslut.

Ändrade arbetsuppgifter:
Du kan få nya arbets­uppgifter som kan vara antingen mer obetydliga eller ointres­santa för dig och eller sådant du inte passar för. Du kanske inte har nästan något att göra och dagarna blir långsamma. Eller så blir du tilldelad uppgifter som för svåra och med för höga krav för att du ska misslyckas och på sikt ge upp och söka ett annat jobb.

Kritik eller ingen feedback:
Eller så blir du övervakad hela tiden och kanske blir kritiserad för allt du gör eller inte gör. Utan att du får några konstruk­tiva förslag på hur du ska göra ditt jobb bättre. Alternativt får du ingen feedback allt för att ingen bryr sig om det jobbet du fått. Din roll har blivit obetydlig och du är inte längre en viktig resurs på företaget.

Inga framtidsutsikter:
Du får inte chans till medarbetar­samtal och prata om din framtid alternativ så bockas ett sådant samtal av utan att chefen är det minsta engagerad i hur du har det eller vad planen är framöver för din karriär­utveckling. Få eller inga resurser läggs på att du ska få vidare­utbildning etcetera. Du är inte den de satsar på.

Dela gärna artikeln!

Skribent