Pomodorometoden

Av Nina Jansdotter
Karriär – publicerad 2024-04-19

Pomodorometoden
Foto: från Pixabay

Det har många fördelar att kunna koncentrera sig på sitt jobb och få saker gjorda men det finns många anledningar till att vi blir störda på jobbet. Ibland handlar det om yttre faktorer som att någon är högljudd och ibland att du är omotiverad av olika anledningar. Då kan pomodoro-metoden vara en bra hjälp.

Pomodoro-metoden utvecklades av Francesco Cirillo på 1980-talet och den var en metodik jag kom i kontakt med när jag läste på universitetet de första åren och jag behövde bli bättre på att fokusera på att tentaläsa. Det fanns många andra saker som splittrade mitt intresse de sista dagarna innan tentorna om vi säger så.

Till och med att ta tag i att rensa en garderob kunde vara mer intressant än att plöja de sista hundra sidorna i en bok jag kanske inte tyckte var den mest intressanta. Det är säkert något du som läser kan känna igen. Att det är lätt att smita undan vissa uppgifter under vissa perioder.

Metoden går ut på att man arbetar eller studerar under en viss tidsperiod och då kollar du inte mail eller sociala medier samtidigt utan då fokuserar du verkligen på din uppgift. Från början var en pomodoro-period 25 minuter.

Pomodoro kommer för övrigt från det italienska ordet pomodoro, tomat. Man sätter klockan och efter de 25-minutrarna tar man en paus och sedan kör man ett arbetspass på 25-minuter igen. Det är dock självvalt om det måste vara just den tiden. Det kan faktiskt kännas långt i början. I alla fall för mig, numera. Ibland kör jag tio minuter och verkligen jobbar på. Det är otroligt vad man kan få gjort när man verkligen ger sig den på att hålla fokus på en sak. Denna artikel tog till exempel strax över tio minuter att skriva.

Ökad koncentration = få mer gjort

Fördelarna med att dela upp dagen i konkreta arbetspass och sedan ta en paus är många. Till exempel brukar produktiviteten öka. Sedan känns det också tillfredsställande att få saker gjorda, oavsett om det är en rolig uppgift eller ej. Få saker är så trevliga som att ha tagit i tu med en surdeg och kunna lämna den uppgiften bakom sig.

Just att tidsbestämma hur länge ett arbetspass ska vara underlättar för mig när det är uppgifter jag inte tycker är de allra roligaste. Då vet jag att snart kan ta en paus och ringa en vän, göra lite yoga, eller ta en kort promenad, se en stund på en film eller chatta i sociala medier eller något annat som kräver mindre ansträngning av mig. Som sagt, det ökar min arbetsvilja.

Pröva gärna pomodoro du med. Nu tar jag en paus.

Dela gärna artikeln!

Skribent