Netflix-tips

Av Britt-Inger Jonsson
Nöjen – senast uppdaterad 2024-04-30, publicerad 2024-04-19

Netflix
Bild: från Pixabay

Ett antal Netflix-tips, både filmer och serier, för närvarande 8 st. Jag som tipsar heter Britt-Inger Jonsson och här delar jag med mig av heta tips för 2024, där omdömena är mina egna åsikter.

Fler tips kommer efterhand, där det senaste tipset läggs överst i respektive kategori (Filmer eller Serier).


FILMER

Emily the Criminal

Amerikansk film från 2022 (13+)
1 tim och 36 min
Genre: Drama
Betyg på IMDB: 6,7 [2024-04-30]

Emily the Criminal
Bild: från Netflix

Emily the Criminal, är en gripande kriminal­thriller med Aubrey Plaza i huvudrollen.

Handling: Huvudpersonen Emily har haft otur i livet och har stora studie­skulder efter en utbildning som hon tvingats bryta. Hon lyckas inte få något fast jobb och dras allt djupare ner i Los Angeles kriminella undre värld, när hon börjar ägna sig åt kredit­korts­bedrägerier.

Denna film var för mig en stor, positiv över­raskning. Den är nerv­kittlande och riktigt bra och trots att den inte är så lång hinns allt med. Av mig får den betyget 8 av 10.


Där kräftorna sjunger

Amerikansk film från 2022 (16+)
2 tim och 5 min
Genre: Drama
Betyg på IMDB: 7,2 [2024-04-19]

Där kräftorna sjunger
Bild: från Netflix

Där kräftorna sjunger, är en berät­telse om naturens krafter, utanförskap och ensam­hetens pris. Filmen är baserad på författaren Delia Owens debutroman med samma namn (engelska: "Where the Crawdads Sing").

Handling: Huvudpersonen Kya Clark blev över­given som barn och fick uppfostra sig själv. Hon lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten by vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne "träskflickan" och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en ung man hittas död i våtmarken blir hon därför omedel­bart misstänkt och en mord­ut­redning inleds.

Detta är en sevärd och gripande film även om den stundtals kan kännas en aning slätstruken. Filmen är ett spän­nande mysterium där man under hela filmens gång undrar om Kya är skyldig eller inte. Det i kombina­tion med vackert foto gör att intresset för filmen hålls uppe.


True Spirit

Australiensisk film från 2023 (10+)
1 tim och 49 min
Genre: Drama
Betyg på IMDB: 6,8 [2024-04-19]

Truie Spirit
Bild: från Netflix

True Spirit, är baserad på en sann historia.

Handling: Jessica Watson från Australien, 16 år, bestämmer sig för att som den yngsta personen i världen segla ensam, utan assistans och non-stop jorden runt. Hon måste över­vinna sina rädslor när hon seglar över världens mest utmanande havs­sträckor och hon sätts verkligen på prov.

Det här är en klart sevärd film. Den är vacker, inspirerande och emellanåt riktigt spän­nande och dramatiskt. Det är en film som berör på flera sätt och jag blir verkligen imponerad av Jessicas fantastiska bedrift. Hon visar att man kan förverkliga sina drömmar även om man möts av stora hinder på vägen.


SERIER

I dina händer

Svensk miniserie från 2024 (16+)
1 säsong, 5 avsnitt
Genre: Drama
Betyg på IMDB: 6,6 [2024-04-30]

I dina händer
Bild: från Netflix

I dina händer, är en svensk miniserie baserad på en bok, av Malin Persson Giolito, med samma titel. Den handlar om det aktuella samhällsp­roblemet gäng­kriminalitet och småpojkar med vapen.

Handling: De 14-åriga kompisarna Dogge och Billy rekryteras av ett lokalt gäng och dras in i en grym värld med droger och grovt våld. Det ofattbara händer och frågan är varför det hände. Historien är ett pussel som läggs bit för bit och framför allt genom tillbaka­blickar.

Serien är vemodig, tung och gripande. Rollerna är välspelade av alla, inte minst av Olle Strand som spelar "Dogge". Se den, inte minst för att den avskalat belyser det akuta problemet med gäng­kriminaliteten.


From

Amerikansk serie från 2022 (16+)
1 säsong, 10 avsnitt
Genre: Skräck
Betyg på IMDB: 7,7 [2024-04-25]

From
Bild: från Netflix

From, är en amerikansk science fiction-skräck-tv-serie skapad av John Griffin (som gjorde serien "Lost"). Det finns två säsonger av serien och en tredje är på gång, men bara första säsongen finns ännu så länge på Netflix.

Handling: Familjen Matthews befinner sig på bilresa någonstans i Mellanamerika när den väg de färdas på plötsligt är blockerad av ett omkullfallet träd. De måste ta en omväg och fastnar i en mystisk småstad, vars vägar går i cirklar. Alla invånarna i staden är fångna i den och varje natt hemsöks den dessutom av skräm­mande, mycket farliga varelser.

Jag rekommenderar serien och jag gillar framför allt mystiken i den.


3 Body Problem

Amerikansk serie från 2024 (16+)
1 säsong, 8 avsnitt
Genre: Sci-fi
Betyg på IMDB: 7,6 [2024-04-19]

3 Body Problem
Bild: från Netflix

3 Body Problem, är skapad av "Game of Thrones"-skaparna David Benioff och D.B. Weiss, tillsammans med Alexander Woo. Serien är baserad på en roman av den kinesiske science fiction-författaren Liu Cixins.

Handling: I ett hemligt militärt projekt skickas signaler ut i rymden med avsikt att etablera kontakt med utom­jordingar. En utomjordisk civilisation som håller på att gå under fångar upp signalen och planerar att invadera jorden. På jorden bildas olika läger som å ena sidan planerar att välkomna varelserna, och hjälpa dem att ta över en värld som anses vara korrupt, eller å andra sidan att kämpa mot dem.

Jag gillar serien. Den är faktiskt bland det bästa jag sett i genren och jag rekom­menderar den verkligen. Det är dock en rätt komplicerad historia som börjar med att tidsväxla mellan nutid och dåtid. Det är inget man kan slötitta på om man vill hänga med i svängarna.


Ripley

Amerikansk serie från 2024 (16+)
1 säsong, 8 avsnitt
Genre: Thriller
Betyg på IMDB: 8,2 [2024-04-19]

Ripley
Bild: från Netflix

Serien är baserad på Patricia Highsmiths roman "En man med många talanger" (engelska: "The Talented Mr. Ripley"), från 1955.

Handling: Huvudpersonen Tom Ripley är en ensam och totalt samvets­lös man som drömmer om ett liv i lyx. Han är också en man med många talanger, varav de främsta är att ljuga, förfalska namn­teckningar och imitera andra personer. När en förmögen skepps­redare erbjuder honom uppdraget att resa till Italien för att övertala dennes son att återvända hem antar han genast erbjudandet och åker dit. Sonen har dock inte en tanke på att åka hem. Men Tom ger sig inte så lätt och han börjar på allvar att använda sina "talanger".

Serien är klart sevärd. Genom att filma i svartvitt har man lyckats fånga rätt känsla och stämning; filmfotot är verkligen fantastiskt och berättar­tekniken är riktigt bra. Det jag tyckte var negativt var att det emellanåt gick för långsamt fram, men det är ju en smaksak.


Wednesday

Amerikansk serie från 2022 (13+)
1 säsong, 8 avsnitt
Säsong 2 kommer under 2024
Genre: Fantasy
Betyg på IMDB: 8,1 [2024-04-19]

Wednesday
Bild: från Netflix

I denna populära serie får vi följa Jenna Ortega som dottern Wednesday i familjen Addams när hon skickas till privatskolan Nevermore Academy.

Handling: Den smarta och sarkastiska Wednesday utreder flera mord samtidigt som hon skaffar nya vänner – och fiender.

Jo då, det är den ikoniska karaktären Wednesday från den lika ikoniska familjen Addams vi pratar om. Det kan inte vara någon lätt uppgift att tolka karaktären Wednesday, men Jenna Ortega gör det fantastiskt bra. Hela familjen Addams består för övrigt av starka karaktärer och tolkningarna är perfekt utförda i alla rollerna. Även de karaktärer som inte tillhör familjen tillför mycket till helheten.

Det är en under­hållande story och den mörka humorn flödar i serien; se den om du gillar sådant. Vi bjuds dessutom på många storslagna miljöer.

Dela gärna artikeln!

Skribent