När resa är livet och livet är en resa

Av Nina Jansdotter
Intervjuer, Resor – publicerad 2024-04-02

Samburufolk
Jeanette Högsähf hos Samburufolket på stäppen i Kenya. Foto: privat

Här intervjuar Nina Jansdotter författare Jeanette Högsähf vars debutroman "Livet är en resa där alla möten har en mening" är ett resultat av ett långt liv av resande runtom i världen.

Jeanette beskriver sig själv som en värmländsk världs­medborgare som sedan 18 års ålder rest runt i världen. Hon bestämde sig tidigt för att hon skulle uppleva så mycket hon bara kunde av vår underbara jord.

– När jag sen träffade en kille som hade samma mål, så var det ju bara så fantastiskt. Nu såhär 36 år och oj så många resor senare, är vi så tacksamma för det val vi gjort och njuter av att vi själva skapat förutsät­tningar för att kunna göra det. Men suget efter att få resa är något vi lever med, säger Jeanette entusiastiskt.

Som för så många andra så bröt pandemin utlands­resandet rejält. Men för att få lite äventyr på hemmaplan så skaffade de en Samurai (bil) som tog dem runt på så många roliga resor i närområdet.

– Jag som haft turismen även i mitt yrkesliv, över­raskades ofta av vad vi har runt oss. Är övertygad om att vi kan marknads­föra det på annat sätt och framför allt i högre grad, till resten av världen.

Vad handlar boken om?
– "Livet är en resa där alla möten har en mening" är en feelgood-roman, jag kallar den en "väckare". Här blandas underfundig humor med allvaret kring de fördomar vi människor ibland och kanske alltför ofta, bär omkring på i våra möten med andra.

Läsaren får följa Erik, Anna och Eva – tre helt olika individer som alla bär på sina fördomar om andra människor och rädslor för livet. De har dock en gemensam sak, att av olika skäl genomföra: en flight till USA, förklarar Jeanette.

Hur fick du idén?
– Efter många år av resor och alla timmar sittandes på flygplatser och ombord på flighter till olika destinationer runtom i världen såddes ett frö som växte. Alla fantastiska möten jag fått uppleva när jag rest runt, gjorde att det frodades vilt. Det sammantaget med en stor portion fantasi, intresse för personlig utveckling hos oss män­niskor ... Ja, det är till stor del fundam­entet i berättelsen.

Hon har i många år fascinerats av hur vi människor är så snara att döma varandra utifrån kläder, hudfärg och andra saker. Hur vi snabbt scannar av och skapar oss en bild av hur den person vi möter är, dels som en naturlig del hos oss människor, men även en del som ofta då motbevisas. Det är så häftigt när man blir just det och se vad som kan skapas mellan människor, när man förstår hur fel man haft.

– Med denna kärna byggde jag boken för att sätta fokus på att vi bör tänka ett varv till innan vi dömer varandra utifrån yttre attribut. Kanske tänka ytterligare ett varför en person beter sig som den gör, att det finns en orsak, säger Jeanette.

Sen kan man välja hur man vill döma eller bedöma. Att sedan sätta in det i det sammanhang jag levt i större delen av mitt liv; resandet i världen blev så naturlig sättning för henne.

Hur har responsen varit från läsarna?
– Jag säger bara wow! När jag skrev och sedan släppte boken så var min förhoppning att få ut mitt budskap, min berättelse. Att den sedan har tagits emot med sådan värme och glädje är så roligt. Att den även skapar så många fina samtal är jag bara så oerhört tacksam och glad för.

Det är även alltid lika trevligt att se att boken även säljer utomlands trots att den inte är översatt, tillägger hon.
– Så roligt när jag ser att den flyger på sin egen resa till exempelvis Australien, USA, Storbritannien, Italien och Norge. Olika läsare tar till sig boken på olika sätt och det är underbart. Jag är så glad att en person väljer min bok, läser den och oavsett får med sig något på sin resa genom livet.

Jeanette önskar att få igång ett samtal kring våra fördomar och i förlängningen en större förståelse för din nästa, det verkar gå hem hos både kvinnor och män i åldrarna 18-95. Att hon sedan valt denna miljö som är så stor del av hennes liv är så härligt att läsarna också verkar uppskatta.

Skriver du en ny bok?
– Med tanke på att jag skrev slutet med en cliffhanger utan att egentligen tänka i de banorna där och då, så ja. Läsarna vill ha en uppföljare och Erik, Anna och Eva.

Vad är det bästa med att resa mycket tycker du?
– Allt som inryms i ett liv inryms i en resa, är det korta svaret. Sammanfat­tnings­vis så är det förmånen att få se världen, den du själv är en del av. Att få möta alla dessa människor som lever i andra kulturer, med en annan natur runt sig och med andra vanor och normer än du själv gör, är så härligt.

Att få perspektiv på sig själv och sin egen vardag och växa som människa är det viktigaste för Jeanette. Hon avslutar med:
– Att få erfarenheten in i sitt eget liv. Friheten.

Dela gärna artikeln!

Skribent