Minska din stress i natursköna miljöer

Av Britt-Inger Jonsson
Hälsa – publicerad 2024-02-20

Vindelälven - Storforsen
Storforsen i naturreservatet Vindel-Storforsen. Foto: Ulf Jonsson

Att känna stress och uppleva sig mentalt överbelastad med både koncentrations- och minnesbesvär är vanligt i dagens arbetsliv. Däremot visar forskning att vistelser ute i naturen tvärtom kan minska negativa känslor och stress, och öka positiva känslor samt mental åter­hämtning och prestation.

Forskning som gjorts vid Karolinska Institutet visar att naturmiljöer har positiv inverkan på vårt mående. Verkliga naturmiljöer visade sig ha mest positiv inverkan, men även naturbilder och film kan fungera. Nedskräpade och förstörda naturområden verkar däremot inte ha samma positiva effekt; man tror därför att det kan finnas kopplingar mellan naturens och individers välmående.

Forskning vid Karolinska Institutet har också kunnat påvisa att grönområden i städerna är viktiga för åter­hämtning och fysisk aktivitet. Människor som bor i stads­områden med mycket växtlighet är friskare än de som inte bor i sådana stadsmiljöer. De lever längre, är mindre stressade och har lägre risk för högt blodtryck, hjärt-och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och mental ohälsa. Dessutom visar studierna att barn som får leka på platser med mycket vegetation utvecklar bättre koncentrations­förmåga, uppmärk­samhet och själv­disciplin. Det har också visat sig att risken för övervikt senare i livet minskar.

Varför har naturen positiv inverkan?

Teorier säger att det kan finnas evolutionära skäl till att vi mår bra i naturmiljöer. En annan möjlig förklaring till naturens positiva inverkan på oss är att den är milt fascinerande och fångar vår uppmärk­samhet, men samtidigt låter krävande kognitiva processer vila och återhämtas; naturen får oss automatiska att varva ner och "bara vara".

Vatten tycks göra oss lyckligare

Historiskt sett har städer ofta byggts i närheten av hamnar, så många människor bor nära vatten i världen. Man vet inte så mycket om hur närheten till vatten påverkar hälsan. Men forskning visar att vi upplever att vi mår bättre och blir lyckligare av att bo och vistas nära vatten.

Den viktiga allemansrätten

Allemansrätten är en relativt unik rättighet. Förutom i Sverige är det bara Norge, Finland, Island och Skottland som har liknande rättigheter. Allemansrätten är alltså mycket viktig för allas möjlighet att få uppleva naturen.

Vad innebär allemansrätten?

Allemansrätten gör att vi kan röra oss relativt fritt i den svenska naturen, men den medför också ansvar och skyldigheter. Det handlar om att "inte störa, inte förstöra" och att ta hänsyn till natur- och djurlivet, mark­ägaren och andra besökare. Det finns även vissa regler att följa om man till exempel vill tälta, elda, rida, åka skidor eller ta med saker från naturen. Jakt och fiske ingår inte i allemansrätten.

Läs gärna mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets webbplats .

Dela gärna artikeln!

Skribent