Hon driver Dorotas Trädgård och Skafferi

Av Britt-Inger Jonsson
Intervjuer, Karriär, Mat och dryck – publicerad 2024-03-06

Dorotas Trädgård och Skafferi
Dorota Arnlöf i ett av växthusen. Foto: Britt-Inger Jonsson

Dorota Arnlöf tog steget och sade upp sig från sin anställning för att kunna satsa helhjärtat på det hon brinner för och drömmen om det egna företaget blev därmed verklighet.

Dorotas Trädgård och Skafferi finns på Skallören, som ligger 2,5 mil från Örnsköldsvik.

Trädgården formligen dignar av frukter, rot­frukter, grön­saker och bär. Där finns bland annat 10 olika polska äppel­sorter, alla ympade på hos oss härdigare sorter.

Under våren och försommaren fylls växthusen med allt från sommar­plant till tomatplantor. Dorota upplyser om att man är varmt välkommen att botanisera och att fynda till sin egen trädgård. På sommaren/hösten finns grönsaker till försäljning. Allt ekologiskt odlat.

Förodling inomhus är viktigt inför varje ny säsong och det gäller att starta i tid, berättar Dorota. Dessutom brukar hon försöka utmana sig själv och testa något nytt varje år. Det mesta av det hon odlar saftas, syltas eller syras (syrning = biologisk konser­vering). De färdiga produkterna säljas sedan på marknader eller konsumeras av dem själva under året. Själva är de helt själv­försörjande på grönsaker och bär.

Förutom att ha en passion för trädgård och odling så älskar hon att baka. Hon gör allt från choklad­biskvier till saftiga matbröd.

Dorota är född och uppvuxen i Polen. Hon uppfostrades av sin ensam­stående mamma och sina morför­äldrar. Hon utbildade sig till civil­ingenjör inom järnväg och järnvägs­stationer i Polen och när hon var 28 år flyttade hon till Sverige. I Sverige kom hon först att arbeta på ett äldre­boende i Vindeln och sedan natt på ett LSS-boende i Örnsköldsvik. Natt­jobbet gav henne en del fritid och hon fick mer tid till att utveckla sitt odlings­intresse.

Intresset för trädgård och odling säger hon sig ha ärvt av sina morföräldrar. Hon fick till exempel många goda råd av sin morfar. Råd som hon har nytta av än i dag.
– Jag minns saker som min morfar sa till mig när jag var barn. Till exempel: "Dorota, en näve hönsskit till en kanna vatten; inget mer. Och inget kallvatten på gurkorna"!

Trädgården
Upphöjda odlingar, med "bröjstun" i bakgrunden. Foto: Britt-Inger Jonsson

Förutsättningarna för odling hemma hos Dorota är dock inte de bästa. Marken består nämligen till stor del av lera. Därför anpassar hon sina odlingar. Hon gör till exempel en bädd till potatis­landet och använder pall­kragar till mycket annat som hon odlar.

Mycket jobb blir det med pallkragarna, men sedan blir det ju behändigare att sköta odlingarna också efter­som de kommer upp en bit.

Stor hjälp har hon av sin make, Bertil, som delar hennes trädgårdsi­ntresse och dessutom är duktig på att snickra.
– Utan honom vore detta förstås inte möjligt, säger hon med värme i rösten.

Syrade grönsaker

I Polen är syrade grön­saker en basvara. Men det är tyvärr inte så vanligt i Sverige, har Dorota konstaterat.

Syrning är ett nyttigt sätt att förlänga hållbarheten på grönsakerna, eftersom inga konserverings­medel används. Men syrade grönsaker har också flera andra hälso­fördelar, inte minst för tarmfloran. Två matskedar syrade grönsaker om dagen räcker för att fylla dagsbehovet, berättar hon, och dessutom blir det billigt att syra sina grönsaker.

Sade upp sig

Dorota hade först träd­gården och försäljningen därifrån som hobby­verksamhet, vid sidan av en anställning på ett LSS-boende. På så vis kunde hon först känna sig för och prova sig fram lite. Men till sist tog hon steget fullt ut och sade upp sig från sitt jobb, för att helt kunna ägna sig åt sitt brinnande intresse.
– Ska jag satsa på något vill jag göra det hel­hjärtat, säger hon med eftertryck.

Håller föreläsningar

Dorota delar gärna med sig av sina kunskaper till andra trädgårds­intresserade och håller ibland före­läsningar. Hon brukar också föreläsa, samt erbjuda kurser, om hur man syrar grönsaker. Det är inte enbart äldre som intres­serar sig för den konsten, säger hon, utan även yngre och det gläder henne.

Planer för framtiden

Dorota vill utveckla sin verksamhet och det går framåt; ett mindre hus på gården ("bröjstun") renoveras som bäst för att så småningom kunna bli hennes arbets­plats för företaget. Bröjstun har bland annat fått en ny bakugn och en köks­del är påbörjad.


En härlig upplevelse

Det var för mig som skriver detta en härlig upplevelse att botanisera i Dorotas trädgård. Det finns så mycket vackert där att det nästan är lite svårt att smälta och ta in allt. Entusiastiskt visar och berättar hon gärna om vad det är man ser och om varför hon har gjort si eller så. Hon odlar till exempel blommor tillsammans med grön­sakerna, jord­gubbarna och örterna, dels för att försöka hålla skadedjur borta, men också för pollin­eringens skull. Så självklart egentligen, men vilken aha-upplevelse det gav mig och riktigt tjusigt var det ju också.

Snabbfakta – syrning

Om syrning av grönsaker

Syrning är en biologisk konserverings­metod som används för att förlänga hållbar­heten av bland annat grönsaker. Den kallas även fermentering eller mjölksyra­jäsning eftersom mjölksyra­bakterier på grönsakerna omvandlar, fermenterar kolhydrater till bland annat mjölksyra som i sin tur gör det blir syrligt. De flesta grönsaker går att fermentera, men de vanligaste är vitkål, morötter, rödbetor, gurka och oliver.

Vid syrning skivas eller strimlas grön­saker, till exempel vitkål, samt saltas och packas tätt i en burk. Saltet bidrar till att dra ut vätska ur grönsakerna och skapa en god miljö för mjölksyra­bakterierna under syrningen. De packade grön­sakerna täcks sedan med den vätska som har dragits ut från dem. Därefter försluts burken med lock och grön­sakerna syras i rums­temperatur under några veckor.

Det går också att syra hela grön­saker, till exempel gurka, men till­verkningen sker då på ett lite annorlunda sätt.

Det är viktigt att följa beprövade recept, det vill säga sådana som har använts med framgång under en längre tid. Vid misslyckad syrning kan nämligen oönskade bakterier förstöra produkten.

Källa: Livsmedelsverket

Fler bilder från Dorotas Trädgård och Skafferi

Foto: Britt-Inger Jonsson

Dela gärna artikeln!

Skribent