Destination: Granö Beckasin

Av Britt-Inger Jonsson
Hälsa, Resor, Nöjen, Hotell, Camping – publicerad 2024-03-01

Granö Beckasin
Fågelnäste, Granö Beckasin. Foto: Britt-Inger Jonsson

Det var sommar när jag, Britt-Inger Jonsson, hade förmånen att övernatta i ett av de så kallade "Fågelnästena" på Granö Beckasin. Fågelnästena är fullt utrustade hotellrum uppe i träden, bara det var en upplevelse i sig.

Granö Beckasin har öppet året om och är en lite annorlunda destination som ligger i Väster­bottens inland mitt mellan Umeå och Lycksele, alldeles intill Umeälven. De erbjuder en rad olika sorters boende- och övernattnings­möjligheter, allt från camping­platser till hotell­rum uppe i träden. Det dessa har gemensamt är lugnet och att de är belägna i en mycket storslagen natur.

På Granö Beckasin finns också en restaurang, servicehus och kiosk. De samarbetar bland annat med traktens jägare, bönder och bagare för att kunna erbjuda närproducerad mat och med en prägel av Västerbotten.

På området finns en liten badplats med sandstrand i Umeälven samt flera vackra ströv­områden. För den som vill se sig om lite mer eller kanske pröva fiskelyckan finns cyklar, kanoter och andra mindre båtar, fiske­utrustning med mera att hyra, och vintertid kan man bland annat hyra skidor. Beroende på årstid erbjuds också olika aktiviteter som man kan boka in sig på.

Konferenslokal finns också för bokning. Den ligger i en separat byggnad på området och sticker ut med sina stora, trevliga glas­partier.

Boendealternativ på Granö Beckasin

Fågelnästen

Fågelnästena är hotellrum som är förankrade uppe i stora tallar, uppe på en höjd. Rummen har fin utsikt över naturen runt omkring och Umeälven. De har god hotell­standard med sköna sängar, toalett och dusch. I rummen finns också tv, kylskåp och vatten­kokare. Wifi är tillgängligt.

Rummens stora fönster och takfönster ger en härlig och unik utsikt. Närmare naturen än så här är det svårt att komma i ett hotellrum och när det blåser mellan tallarna kan man ibland känna en lätt rörelse.

Hotell

Hotellet ligger mitt i naturen med skogen och Umeälven alldeles inpå knuten. Byggnaden har dubbelrum med god hotellstandard med sköna sängar och tv samt toalett och dusch. Wifi är tillgängligt.

Stugor

Stugorna är placerade mitt i naturen med utsikt över Umeälven. De har hotell­standard, är på 20 kvadratmeter och har (delbar) dubbelsäng och bäddsoffa. Det finns toalett och dusch i alla stugorna samt kök med kylskåp, mikro­vågsugn och vatten­kokare samt glas och porslin. I stugorna finns också bland annat köksbord med stolar.

Camping

Glamping (lyxcampa), i trädtält

Granö Beckasin har två områden där det finns trädtält. Det ena området ligger nära servicehus, restaurang och Umeälven och det andra ligger ungefär 3 km bort, på en halvö i Umeälven.

Campingplatser

Campingplatserna ligger alla helt nära Umeälven. Platserna är uppdelade på två områden varav det ena har en liten badplats med sandstrand och det andra har en egen brygga.

Min egen upplevelse av Granö Beckasin

Fågelnäste
Här har vi just fått vår frukostkorg. Foto: Britt-Inger Jonsson

När jag övernattade på Granö Beckasin gjorde jag det i ett av de så kallade "Fågelnästena", ett fullgott hotell­rum uppe i träden; bara det var en upplevelse i sig. Dessa rum har namn av olika fågel­arter och jag bodde i rummet "Kungsörn", ett av de högst belägna rummen. De stora fönstren och tak­fönstren i rummet gav en mäktig utsikt och när det blåste kunde man känna en mycket lätt, behaglig rörelse.

Frukost ingick och vid incheckningen fick vi fylla i ett formulär med vad vi ville ha till frukost och vilken tid vi ville ha den. Morgonen efter fick vi en stor frukost­korg upp­buren till vårt rum vid önskad tid; en härlig service och det smakade ljuvligt minns jag.

Ankomstdagen åt vi för övrigt en välkompo­nerad och mycket god tre­rätters middag i deras restaurang.

Vi var väldigt nöjda med hela vistelsen och jag skulle absolut inte ha något mot att åka dit fler gånger kan jag säga. Det enda vi ångrade var att vi inte hade tagit med några badkläder. Vattnet i den lilla badviken (helt nära vårt fågelnäste) var nämligen rätt varmt.

Fler bilder från Granö Beckasin

Foto: Britt-Inger Jonsson

Dela gärna artikeln!

Skribent