Boken Extrainkomster helt enkelt, ligger rätt i tiden

Av Nina Jansdotter
Intervjuer, Karriär, Ekonomi – publicerad 2024-03-10

Bokläsning
Foto: från Pexels

Holger Wästlund har alltid haft olika former av extra­inkomster vid sidan av sitt yrke som från början var arkitekt och som så småningom utvecklades till företags­ledare i några olika företag. Här berättar han om sin senaste bok "Extrainkomster helt enkelt" och han ger även några värdefulla tips.

Holger Wästlund
Holger Wästlund

Ett av de sätt Holger har tjänat extra pengar på är som artist. Han uppträdde flitigt som program­ledare och trollkarl i TV, på Gröna Lund, i folkparker, med flera ställen.
– Jag har också haft extra­inkomster som managementkonsult. Som management­konsult var mitt uppdrag oftast att analysera och identifiera problem­områden inom företag och komma med lösningar för att förbättra deras verksamhet.

Författare

En annan form av extrainkomst Holger haft är som författare. Att skriva har alltid varit en passion för honom. Han har haft förmånen att kunna följa den drömmen och samtidigt tjäna lite extra pengar.
– Genom att skriva ett 20-tal fackböcker inom mina kunskaps­områden har jag kunnat dela med mig av min kunskap och samtidigt generera inkomst, både för mina läsare och för min egen del, säger Holger entusiastiskt.

Om boken

Boken: Extrainkomster helt enkelt

Holger har skrivit boken "Extrainkomster helt enkelt" under en period när många av oss känner att det ekonomiska läget är kärvt. Räntorna, energik­ostnaderna och mat­priserna har stigit. Vi märker av det. Arbets­lösheten för­väntas stiga. Samtidigt ser vi ljuspunkter i tillvaron. Inflationen sjunker och därmed förväntas räntorna också gå ner. De stora ökningarna av energipriserna har vi förhoppningsvis lämnat bakom oss, förklarar han.
– Tidningarna och TV-programmen fylls av olika typer av spartips. Så kan du göra för att spara energi, så kan du minska matkostnaderna osv. Det är naturligtvis rätt. Att hålla tillbaka utgifterna är det snabbaste sättet att förbättra privatekonomin.

Extrainkomster kan vara lösningen

Men kombinerat med ett ökat sparande finns ett mycket roligare och mer spännande sätt att fixa den personliga ekonomin. Skaffa dig extra­inkomster!
– Du kanske behöver betala av en skuld? Du kanske vill spara och lägga undan inför din kommande pension? Du kanske vill spara med tanke på barnen? Du kanske vill spara ihop till en kommande semester, en ny bil eller något annat som du drömmer om?

Det finns knappast ett bättre tillfälle att skaffa sig extra­inkomster än nu, menar Holger. Ekonomin i Sverige är på väg att ljusna, möjlig­heterna ökar i och med delnings­ekonomin, gig-ekonomin och nya sätt att se på möjlig­heterna att jobba hemifrån.

Det krävs bara två saker från läsaren enligt hans erfarenhet. Att man har rätt mindset för att skaffa sig bästa tänkbara extra­inkomst som passar den egna personen och att man agerar.
– Jag vill i boken ge beprövade råd och tips så att vem som helst kan komma i gång snabbare med extra­inkomster än om man inte läser denna bok.

Ökad ekonomisk trygghet

En av de mest uppenbara fördelarna med att ha en extra inkomst är den ökade ekonomiska tryggheten det ger. Genom att ha flera inkomst­källor minskar risken för att bli helt beroende av en enda inkomstkälla.
– Om ekonomin blir osäker, har du fortfarande en annan inkomstkälla att förlita dig på. Detta ger dig en bättre säkerhet och det kan minska risken för ekonomiska svårigheter vid oväntade händelser, säger Holger med eftertryck.

Flexibilitet i arbete och livsstil

En annan fördel med att ha en extra inkomst är den ökade flexibiliteten det ger i hur du arbetar och lever. Genom att skaffa dig verksam­heter som genererar extra inkomster kan du i allmänhet öka dina möjligheter att välja var du vill arbeta.
– Du kan också jobba när du vill och anpassa ditt arbete efter dina egna behov och önskemål. Detta kan ge större balans mellan arbete och fritid samt öka din livskvalitet.

Extrainkomst är den nya formen av anställnings­trygghet

I dagens snabbrörliga och osäkra arbets­marknad kan det vara klokt att tänka på en extra inkomst som en jobb­säker­het. Att förlita sig på en enda inkomst­källa kan vara riskabelt, speciellt om det finns instabilitet inom din bransch eller om du har ett osäkert anställnings­förhållande, säger Holger och tillägger:
– Genom att generera extra inkomst minskar du risken för att bli arbetslös. Det ger dig också möjlighet att anpassa dig till olika förändringar på arbets­marknaden.

Lär dig något nytt och behärska helt nya färdigheter

När Holger frågar människor vilka de största fördelarna är med att skaffa sig extra­inkomster är det inte ovanligt att man tar fram det spännande och roliga med att man får anledning till att lära sig helt nya saker och behärska något som man inte kunnat tidigare.
– Att ha extrainkomster innebär helt enkelt att du får ett incitament att lära dig något nytt. Det blir både kul och lönsamt.

Tips från boken

Enkelt uttryckt kan man enligt honom säga att du kan skaffa dig extra­inkomster på två sätt.
– Det ena sättet är att man har en idé som kan leda till en spännande extra­inkomst. Man har något som man tror så mycket på att man tycker att idén är värd att satsa på.

Det andra sättet är att du säger: "Jag vill skaffa mig en extra­inkomst men jag vet ännu inte vad jag ska jobba med på sidan av mitt vanliga jobb".

Var inte rädd för att misslyckas

För att lyckas bra med ett extrajobb som man både trivs med och som ger den trygghet och flexibilitet som man efter­strävar bör man ha modet att pröva och inte vara rädd för att misslyckas.
– Öppna ditt sinne för idéer från alla sektorer och branscher. Var öppen för massor av intryck och uppkast i början. Då är chanserna större att du kommer att lyckas.

Ett annat tips Holger vill passa på att nämna är vikten av att hålla ögonen öppna överallt – på händelser, butiker och webbplatser som du besöker. Din idé kanske ligger närmare än du tror.
– Leta problem och försök komma på lösningar. Leta efter befintliga produkter och tjänster som folk klagar på. Om du hittar en idé som du inte klarar av själv – sök samarbete med andra. Ju mer obunden du är när du letar, desto större chans har du att lyckas.

Testa

Ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar inom en viss bransch. Vem gör samma sak som du funderar på eller vem gör nästan samma sak? Studera hur de lyckas eller misslyckas. Vad klagar kunderna på? Hur kan du förbättra det som redan finns på marknaden?
– Testa och se eventuella miss­lyckanden som experiment! Många har börjat med att lösa enkla problem. Medan de arbetar på dessa små problem, börjar de förstå marknaden och hittar då ledtrådar som kan ge nya idéer, tjänster eller produkter.

Det är bland annat detta som denna bok handlar om.

Nästa bok

Holger jobbar redan på nästa bok. Den har för när­varande arbets­namnet: "Se till att du har roligt – det leder ofta till framgång!" Men den titeln kan naturligt­vis komma att ändras, avslutar Holger.

Dela gärna artikeln!

Skribent