Aktiebolag eller enskild firma?

Av Britt-Inger Jonsson
Karriär – publicerad 2024-02-22

Aktiebolag
Bild: från Pixabay

Aktiebolag och enskild firma är de två vanligaste företags­formerna. Men vad ska man välja? Det är en ständigt aktuell fråga för både nya och gamla entreprenörer. Skribenten, själv före­tagare, pekar här på de största skillnaderna mellan dessa företags­former.

Inriktningen på verksamheten kan vara avgörande i valet av företagsform, eftersom de ekonomiska riskerna varierar mellan olika branscher och beroende på verksamhetens omfattning. Om de ekonomiska riskerna är små kan det vara enkelt att börja med en enskild firma. När riskerna är lite större är aktiebolag ett betydligt tryggare val. Riskerna ökar exempelvis om du anställer andra, om företaget kommer att ha omfattande avtal och åtaganden mot kunder och eventuella leverantörer eller om du lånar pengar till företaget.

Den största och kanske viktigaste skillnaden

En enskild firma är kopplad till ägaren som person och registreras på veder­börandes person­nummer, medan ett aktiebolag är en egen juridisk person med ett unikt organisations­nummer.

Med enskild firma är att du är personligt ansvarig för företagets skulder samt avtal och uppdelningen mellan firmans ekonomi och din privata ekonomi är obefintlig. Om företaget gör förluster drabbas du därmed alltid privat.

I ett aktiebolag är företagets ekonomi och din privata ekonomi helt separerade. Eftersom det personliga ekonomiska ansvaret är litet så minimeras riskerna för dig personligen.

Aktiebolag i korthet

Det här är ett aktiebolag:
  • Ett aktiebolag är en egen juridisk person. Det innebär att ägaren/ägarna i de flesta fall inte ansvarar för företagets skulder och avtal personligen, utöver risken att förlora det aktiekapital som har satts in. (Eventuella skatteskulder är dock ett undantag, där du kan bli personligt betalningsansvarig).
  • För att starta ett aktiebolag måste du/ni ha minst 25 000 kronor i aktiekapital (februari 2024). Beloppet är en investering i verksamheten.
  • Det går att vara ensam ägare till ett aktiebolag, men det är vanligast med flera ägare.
  • Aktiebolag har oftast en revisor och företräds av en styrelse som kan bestå av en eller flera personer.
  • Har bolaget bara en eller två styrelseledamöter behövs också en suppleant. Man kan alltså inte starta bolaget helt ensam.
  • Med ett aktiebolag kan du både ta ut både lön och utdelning. Lönen beskattas som inkomst av tjänst och utdelning beskattas som inkomst av kapital.
  • Aktiebolaget kan ta in fler ägare och investerare senare om företaget växer.
  • Aktiebolag behöver dock hantera lite mer administrativa uppgifter än en enskild firma samt hålla bolagsstämma och skicka in årsredovisning till Bolagsverket varje år.

Enskild firma i korthet

Det här är en enskild firma:
  • En enskild firma registreras på ägaren som individ och vederbörande är personligt ansvarig för företagets skulder och avtal. Ägarens privatekonomi och företagets ekonomi är därmed helt sammankopplade och om företaget gör förluster drabbar det alltid ägaren privat.
  • Man kan starta en enskild firma ensam.
  • Inget startkapital behövs när man startar egen firma.
  • Eftersom en enskild firma är kopplad till en specifik person kan firman inte ha flera ägare.
  • En enskild firma kan också ha anställda, men risken ökar då jämfört med att ha anställda i ett aktiebolag.
  • Med en enskild firma tar man inte ut lön från företaget. I stället är det företagets vinst som tas ut och man betalar skatt på.
  • Administrationen är betydligt mindre omfattande i en enskild firma än i ett aktiebolag (och ingen "årsredovisning" behöver skickas in till Bolagsverket).

Vad passar just dig bäst?

Valet mellan aktiebolag och enskild firma innehåller många och inte helt enkla överväganden. Därför är det viktigt att du utgår från just din situation och sätter dig in i skillnaderna. Du kan läsa mer om de olika bolags­formerna och regelverken för dessa hos till exempel Skatteverket och Bolagsverket.

Dela gärna artikeln!

Skribent